Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tegelkachels.be Online informatie en prijsadvies voor het kopen van een tegelkachel.
Tegelkachels.be
banner image

Schoorsteen kuisen

Wil je een schouwbrand, CO-vergiftiging, … vermijden? Dan laat je best jaarlijks je schoorsteen kuisen. Wanneer is het vegen van je schoorsteen verplicht? Hoeveel kost dat ongeveer? En hoe gaat een professionele schoorsteenveger te werk bij het kuisen van je schoorsteen? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Is de schoorsteen kuisen verplicht?
Prijs schoorsteen kuisen
Schoorsteen zelf kuisen of laten kuisen?
Werkwijze schoorsteen kuisen
Vraag je offerte aan

 

 

Waarom schoorsteen laten kuisen?

Dat heeft verschillende redenen. Je schoorsteen laten kuisen is…

  • Veiliger en gezonder: een schoongemaakte schoorsteen voorkomt CO-vergiftiging, schouwbrand, fijnstof en roetdeeltjes in jouw woning.
  • Goed voor je energiefactuur: een propere schouw zorgt voor een betere luchtcirculatie. Hierdoor haalt jouw verwarmingsinstallatie een hoger rendement. Het gevolg? Een dalende energiefactuur omdat je minder verbruikt.
  • Beter voor het milieu: een propere schoorsteen stoot minder schadelijke stoffen uit (zoals roetdeeltjes en fijnstof).
  • In sommige gevallen is het verplicht: het laten reinigen van de schoorsteen is in vele gevallen verplicht. Lees hieronder meer over de wetgeving rond schoorsteenvegen.

schoorsteen kuisen

 

 

Wetgeving: is schoorsteen kuisen verplicht?

De Vlaamse wetgeving omtrent het schoonmaken van een schoorsteen verschilt naargelang het soort stooktoestel. Een overzicht:

 

1) Schoorsteen aangesloten op CV-installatie = verplicht

Het is in Vlaanderen verplicht om de schoorsteen te kuisen als die is aangesloten op de centrale verwarmingsinstallatie. Die schoonmaakbeurt maakt deel uit van het onderhoud van je centrale stooktoestel. Hoe vaak een reiniging nodig is, is afhankelijk van het type brandstof:

  • CV-installatie op mazout of vaste brandstof (pellets, hout of steenkool): jaarlijkse reiniging
  • CV-installatie op gas: 2-jaarlijkse reiniging

 

2) Schoorsteen van individueel stooktoestel = niet verplicht

Gaat het om een individueel stooktoestel als een open haard, gashaard, oliehaard of speksteenkachel? Dan is het niet wettelijk verplicht om de schoorsteen te laten kuisen. Niettemin is het wel sterk aangeraden om ook deze schoorstenen jaarlijks te laten reinigen door een schoorsteenveger. Zowel voor je eigen veiligheid als voor een optimaal rendement van je haard.

 

 

Prijs schoorsteen kuisen

Hieronder geven we je graag een kort overzicht van de gangbare prijzen voor een schoorsteenreiniging:

 

Type schoonmaakbeurtPrijs
(incl. btw & uitvoering)
Eén rookkanaal kuisenTussen € 60 à € 100
Kuisen centrale verwarming & schoorsteenTussen € 100 à €150
Camera inspectie€ 100

TIP: deze richtprijzen kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je vlot en eenvoudig prijzen, voorstellen, verplaatsingskosten, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Geniet van het verlaagde btw-tarief!

Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor het kuisen van je schoorsteen. Dit geldt alleen voor privé-woningen.

 

kuisen schoorsteen

 

 

Schoorsteen zelf kuisen of laten kuisen?

Laten we het meteen duidelijk stellen: een schoorsteen waarvoor een verplichte reiniging geldt, mag je niet zelf kuisen. Je moet deze klus overlaten aan een ervaren schoorsteenveger of een erkende technicus die het onderhoud van jouw cv-installatie op zich neemt. Kies je voor een schoorsteenveger? Dan krijg je aan het einde van de schoonmaakbeurt een reinigingsattest. Dat moet je kunnen voorleggen aan de technicus die langskomt om jouw centrale verwarmingsinstallatie te onderhouden.

 

Schoorstenen waarvoor geen verplichte reiniging geldt, mag je in principe zelf kuisen. Om je eigen veiligheid te garanderen en problemen met de verzekering te voorkomen, doe je dat toch beter niet.

 

TIP: zoek je een gespecialiseerde schoorsteenveger om je schouw te kuisen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van jouw project. Start jouw aanvraag hier.

 

 

Werkwijze schoorsteen kuisen

Of het nu een erkende technicus is die je schoorsteen kuist of een schoorsteenveger, doorgaans kiezen deze vakmannen voor 1 van de volgende 2 werkwijzen:

 

1) Van beneden naar boven

Bij deze techniek gaat de vakman te werk met een telescopische stok. Op deze manier kan hij eenvoudig de schouw van beneden naar boven reinigen. Deze methode krijgt de voorkeur als er geen mogelijkheid is om via het dak de schoorsteen te kuisen (bv. door een rooster om vogelnesten te voorkomen).

 

2) Van boven naar beneden

De schoorsteen vegen via het dak is de meest voorkomende methode. De vakman laat een zware kogel met een borstel geleidelijk zakken in de schouw. Dan maakt hij op-en-neergaande bewegingen om met de borstel het roet langs de wanden los te schuren. Hij herhaalt deze bewegingen meermaals tot de kogel aan de schouwopening is geraakt.

 

TIP: je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij schoorsteenvegers of erkende technici via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen?

Interesse in een speksteenkachel of ander type haard? Schakel een erkende vakman in en verzeker jezelf van een correcte plaatsing. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via onderstaand offerteformulier.