Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tegelkachels.be Online informatie en prijsadvies voor het kopen van een tegelkachel.
Tegelkachels.be
banner image

Inbouw speksteenkachel

Een inbouw speksteenakchel is een streling voor het oog en laat je de hele dag genieten van duurzame, natuurlijke warmte.

Interesse in een speksteenkachel? Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina

 

Wat is speksteen?

Speksteen, wetenschappelijke naam steatiet, is een steensoort die over heel de wereld gedolven wordt. Het is een stollingsgesteente wat vele tientallen miljoenen jaren onder hoge druk in het binnenste van de aarde is ontstaan. Platen en tegels van speksteen worden gebruikt voor kachel- en schoorsteenmantels, kook- en koelstenen, luidsprekers en siervoorwerpen. De beste speksteen voor de vervaardiging van kachels, schoorsteenmantels en kachelbanken komt uit Finland.

Speksteen beschikt over de dubbele warmtecapaciteit en een tienvoudige warmtegeleding ten opzichte van vuurvaste steen of aardewerk. Het smeltpunt van speksteen ligt significant hoger dan dat van staal of ijzer en met slechts enkele uren verwarmen geeft een speksteenkachel tot 48 uur merkbaar warmte af. Speksteenkachels zijn goed voor het milieu en de portemonnee, duurzaam in het gebruik en buitengewoon decoratief.

 

Wat maakt Finse speksteen geschikt voor kachels?

Finse speksteen beschikt over uitstekende warmtegeleidende en decoratieve eigenschappen. Het is rijk aan magnesiet wat bijdraagt aan een hoogwaardige warmtegeleiding en talk, waardoor de steen heel zacht aanvoelt en makkelijk te bewerken is.

Het geringe gehalte aan chloriet in de Finse speksteen geeft ze de fijne kleurnuances in een verder zachtgrijze basiskleur. Naast de hoogwaardige warmtegeleidende eigenschappen is het ook vooral de chique kleur die ervoor zorgt dat een spekstenen kachel naadloos aansluit op elk soort interieur. Benieuwd naar advies en een prijs voor een speksteenkachel op maat van jouw wensen? Ontvang vrijblijvend offerte van erkende plaatsers via de offertepagina.

 

inbouwkachel

 

Werking speksteenkachel

De meeste verwarmingselementen, radiatoren, convectorkachels en gashaarden produceren vooral warme lucht. De stralingswarmte van een speksteenhaard is te vergelijken met die van een tegelkachel. Het belangrijkste verschil is dat een speksteenkachel twee maal zo veel rendement geeft. Een spekstenen kachel kan zowel voor bij- als hoofdverwarming worden gebruikt. Het is technisch heel eenvoudig een buizensysteem te installeren die radiatoren in de rest van de woning van warm water voorziet.

Een spekstenen kachel kan met elke soort brandstof gevoed worden. Een hout- of pelletvuur als brandhaard geeft de kachel het aanzien van een open haard terwijl met een gasvoeding een strakker geheel gecreëerd wordt. Van origine betrekt een speksteenkachel zijn verbrandingslucht vanuit de ruimte waarin hij staat. In moderne woningen die mechanisch geventileerd worden, wordt daarom onder de opgang van de rookafvoer een extra verbinding met buiten gemaakt. In principe voldoet elke schoorsteen, mits er voldoende trek aanwezig is.

Hoe groter het speksteenoppervlak waar warmtekanalen achterlangs lopen hoe meer stralingswarmte dat je ervan hebt. Wanneer je de haardpartij met een opwaartse mantel, tot aan het plafond bijvoorbeeld, vergroot of door er in de breedte een haardbank aan te maken verhoog je merkbaar de opbrengst. Hoe groter immers het stralingsoppervlak des te hoger het rendement.

 

Mogelijkheden speksteenkachel

Speksteenkachels zijn in principe overal te plaatsen waar ook een gewone kachel kan staan. Meestal is dat voor een schoorsteen of tegen een buitenmuur. Ze kunnen zonder problemen ook op een hoek geplaatst worden of als scheiding in een ruimte.

Ook heel decoratief staat een speksteenkachel als doorbraak door een gedeelde muur van keuken en kamer. Zo kan er op een deel gekookt worden, zeepsteen is een van de weinige steensoorten waarop veilig voedsel bereid kan worden, terwijl men aan de ander zijde zich behaaglijk op de kachelbank zet. Zou je de kachel centraal gepositioneerd willen hebben kan dat met een spekstenen zuil waarin de rookafvoer naar boven weggewerkt wordt.

Doordat de kachel opgebouwd word uit platen en tegels is elke vorm denkbaar die je voor mogelijk houdt. Volgens oude Finse traditie kunnen speksteenplaten zelfs voorzien worden van gezandstraalde afbeeldingen. De meeste aanbieders hebben enkele tientallen standaardmodellen spekstenenkachels waarbij je de in- en aanbouw naar wens kunt laten aanpassen. Bij heel veel leveranciers is het tevens mogelijk een eigen ontwerp in te dienen of door hen te laten maken.

 

Offertes ontvangen?

Interesse in een speksteenkachel of ander type haard? Schakel een erkende vakman in en verzeker jezelf van een correcte plaatsing. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via onderstaand offerteformulier.