Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tegelkachels.be Online informatie en prijsadvies voor het kopen van een tegelkachel.
Tegelkachels.be
banner image

Pelletketel

Een pelletketel zorgt op een milieuvriendelijke manier voor je warm water en centrale verwarming. Dankzij het hoge rendement spaar je heel wat energiekosten uit en verdien je de investering snel terug. Hieronder lees je de voordelen, werking, het onderhoud en de prijs van pelletketels.

 

Ga snel naar: werkingpelletketel of pelletkachel?kostenoffertes ontvangen

 

Voordelen pelletketels

Hoog rendement: een pelletketel levert gemiddeld 90% warmte voor de centrale verwarming.

Milieuvriendelijk: je hebt weinig energie nodig voor de werking en stoot geen CO² uit. Bovendien gebruik je houtresten afkomstig van duurzaam bosbeheer en lokale zagerijen.

Kosten besparend: met een pelletketel spaar je energiekosten uit. De prijs voor pellets is ook stabieler en lager dan voor fossiele brandstof.

Gebruiksvriendelijk: er bestaan automatische systemen, zodat je minder tijd moet steken in het stoken.

Onafhankelijk van netwerken: met een pelletketel voorzie je zelf in je energievoorziening voor de verwarming. Je kan je dan onafhankelijk maken van energieleveranciers (off grid), bv. door je installatie te combineren met zonnepanelen. Zo heb je geen last van inflatie door politieke spanningen, tekorten e.d.. Daarnaast zijn pellets wel steeds voldoende in voorraad. Bovendien wordt je zo bewuster van je warmteverbruik.

 

 

Werking van verwarming met pellets

Een pelletketel verwarmt je woning en water door de verbranding van houtpellets. Deze worden in een speciale ruimte opgeslagen. Een schroef brengt die van de opslagruimte over naar de ketel. Het bijvullen van de ketel kan handmatig of automatisch gebeuren. Met een elektrische ontsteking wordt de verbranding in gang gestoken. Met de ontstane hitte wordt water verwarmt voor huishoudelijk gebruik of je verwarmingssysteem (vloerverwarming, radiator …).

 

De as van de verbrande pellets komt terecht in een aslade. De rookgas wordt afgevoerd via een schouw. Deze 2 delen vragen het meeste onderhoud. Een pelletketel moet je één keer per jaar schoonmaken samen met de schouw. De aslade moet je minstens 1 keer per maand legen.

 

Voor een optimale werking is het belangrijk dat de pelletketel het juiste vermogen heeft, aangepast aan jouw energieverbruik. Ook moet je voldoende opslagruimte hebben. Een specialist geeft je info en advies op maat van jouw huishouden en verzekert je van een correcte plaatsing. Ontvang snel en eenvoudig offertes via de offertepagina.

 

Pelletketel of pelletkachel?

Zowel een pelletketel als pelletkachel werken op houtpellets, maar ze verschillen in hoe ze warmte afgeven.

  • Pelletketel: een pelletketel verwarmt water dat via de centrale verwarming al je woonruimtes op de gewenste temperatuur brengt. Je kan ze aansluiten op radiatoren of vloerverwarming, maar ook op je zwembad of leidingwater voor bv. wassen of koken.
  • Pelletkachel: dit verwarmt slechts één ruimte door warmte af te geven aan de lucht. Dit kan je met kanalen uitbreiden naar andere ruimtes. De investering is lager dan een pelletketel, maar heeft ook een lager rendement. Deze optie wordt soms wel gekozen voor de gezelligheid, omdat je de vlammen ziet branden zoals bij een haard en de kachel een aangename gloed verspreidt.

 

pelletketel

 

 

Prijs pelletketel

De kosten voor een pelletketel hangen af van verschillende factoren: het vermogen en volume van de ketel, de grootte en marktprijs van de totale installatie. Ook waarop de ketel is aangesloten, beïnvloedt de prijs (bv. duurder bij vloerverwarming dan bij radiatoren). Daarnaast bepalen ook de verbruikskosten (het onderhoud en de kosten van de pellets) de grootte van je investering. De verbruikskosten komen neer op gemiddeld 50% van stookoliekosten.

 

Een automatische pelletketel van 25 kW kost gemiddeld € 7.000 à 10.000 (excl. btw en plaatsing). Voor de totale installatie moet je rekening houden met de prijs van de pelletopslag, boiler, schouw enz. De totaalprijs ligt ongeveer tussen € 10.000 – 20.000 (excl. btw en plaatsing). Een vakman garandeert je een correcte plaatsing, zodat je zeker bent van een optimale verwarming en lange levensduur. Ontvang vrijblijvend offertes van gecertificeerde vakmannen via de offertedienst.

 

Verdien ik mijn pelletketel terug?

Een pelletketel is dan wel een grote investering, maar dankzij het hoge rendement heb je die snel terugverdiend. Je bespaart namelijk veel op je energiefactuur. Bovendien maak je onder voorwaarden aanspraak op interessante premies. Let wel, deze gelden enkel voor pelletketels, niet voor pelletkachels.

 

Offertes ontvangen?

Interesse in een speksteenkachel of ander type haard? Schakel een erkende vakman in en verzeker jezelf van een correcte plaatsing. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via onderstaand offerteformulier.